Навіщо коровам Моцарт?

28.03.2020

Музика. Один з варіантів тлумачення цього слова в словнику С.А.Кузнецова: «Гармонійний, приємне для слухання звучання чого-небудь». Основне ж значення: «Мистецтво, що втілюється в звукових художніх образах». Поєднавши ці два визначення, отримаємо побутове уявлення. Музика - це мистецтво приємне на слух. Гармонія, ось що відрізняє її від інших звукових коливань.

Звук впливає на живі організми, як і будь-який елемент навколишнього середовища. Однак вплив класичної музики настільки дивно, що визнати його зрозумілим і звичним просто неможливо.

Багато вчених після тривалих спостережень визнають, що класична музика не просто покращує настрій, але підвищує активність, лікує і навіть піднімає IQ. Ефект Моцарта полягає в тому, що після декількох хвилин прослуховування творів цього композитора фіксується активізація мозкової діяльності. Десяти хвилин достатньо, щоб IQ збільшився на кілька одиниць.


Можна зустріти твердження, що на завісімихлюдей благотворно впливає Равель, а «Времена года» Вівальді покращують пам'ять. Всім цим «чудесам» є реальні фізіологічні пояснення.

Цілком серйозні дослідження виявили, що під дією звукових коливань в мозку людини виділяється гормон дофамін, що викликає почуття ейфорії. Саме тому музика подобається людям, хоча, звичайно, не будь-яка, і не всім. Справа смаку, як то кажуть. Крім того, взагалі зустрічаються люди, схильні до амузіі. Так називається патологія, коли у людини повністю або частково порушено музичне сприйняття.

Не всім людям подобається виступати в ролі піддослідного кролика, тому, незважаючи на появу час від часу інформаційних повідомлень про ефективність музичної терапії, грунтовно проблему поки не вивчили.

Зовсім інша справа справжні кролики, а також мишки, кішки, собаки, морські свинки та інша живність. У деяких з них в ході музичних експериментів просто перехоплювало подих, а серце було готове вискочити з грудей. У Бразилії вдалося вивести нову породу бджіл, агресивність яких знижується під впливом музики. Правда, проявився побічний ефект, разом з агресивністю знижується і працездатність, бджоли перетворюються в мирних нероб.

На відміну від бджіл, коровам абсолютно немає необхідності працювати, щоб виробляти молоко. Напевно, тому використання музики для підвищення коров'ячого настрої зустрічається все частіше і частіше. Щоб доставити приємне коров'ячого племені, можна купити фортепіано і найняти музиканта. Але в наш час простіше повісити в корівнику музичні колонки.

По інтернету гуляє короткий ролик ВВС, що розповідає як приємно провести час іспанських корів на одній з ферм поблизу Мадрида. Щоб розвіяти нудьгу їм регулярно програють музику. Причому не аби яку, а класичну. Тваринам подобається Моцарт. Напевно теж почули про знаменитий ефект і хочуть стати розумнішими.

В результаті корови з музичної ферми дають молока більше, ніж в сусідніх корівниках. Крім того молоко смачніше і жирніше, його з полюванням купують іспанці, навіть ті з них, що звикли до «довгограючому» знеособленому продукту молочної промисловості.

Власники ферми вдячні своїм вихованцям за таке чуйне поведінка, і крім можливості насолоджуватися музикою дозволяють їм відпочити і повалятися на водяному матраці, коли у корів виникає таке бажання.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук