Крафтові продукти. Що таке і з чим їсти

26.04.2020

Крафтового їжа - справжній прорив десятиліття. Зараз крафтове пиво, сир або крафтовий хліб згадуються в ЗМІ частіше, ніж продукти з підписом «екологічно чистий», «фермерський» або «органічний». Творцям і виробникам крафтовї їжі все зрозуміло з цього приводу, але не всі обивателі розуміють різницю між звичайними продуктами і крафтовими. Давайте розберемося, в чому ж відмінність такої їжі.

Крафтова їжа та напої - що це таке і з чого все починалося?

Першим крафтовим продуктом, а точніше напоєм стало пиво. Його виробляли в Америці в 80-х роках. Вперше термін «крафтовоий» був ужитий для опису невеликої пивоварні, в якій пиво вироблялося за традиційною рецептурою - воно не піддавалося пастеризації, робилося вручну і маленькими партіями. За смаком воно сильно відрізнялося від пляшкових напоїв, адже мало ширшу смакову гаму.

Звичайні американці навіть не помітили різницю між крафтовим пивом і традиційним, але справжні цінителі хмільного напою стали віддавати перевагу пиву домашнього виробництва. Так поступово крафтове пиво стало популярним не тільки в Америці, але і далеко за межами країни.

Далі термін «крафтовий» стали використовувати і в відношенні інших продуктів. Зараз це слово вживають для іменування продуктів харчування, зроблених вручну. Звідси ми можемо чути багато нових поєднань: крафтовий шоколад, крафтовий хліб, крафтову варення. У багатьох столичних кафе сьогодні можна зустріти і крафтові бургери, і сендвічі - це означає, що всі інгредієнти робилися вручну, а не закуповувалися як напівфабрикати.

Чим відрізняється крафтов їжа від звичайної та органічної?

Перша відмінність продуктів крафтового виробництва - натуральність смаку. При їх приготуванні не потрібно дотримуватися якусь певну норму чи стандарти, як це роблять на ринку органічних продуктів. Однак крафтові продукти також проходять сертифікацію.

Зазвичай таке виробництво маленьке, а партії обмежені. За рахунок цього у виробника виходить контролювати якість кожної одиниці товару. Крафтові страви готуються за традиційними рецептурами, до складу можуть входити натуральні харчові добавки, за рахунок яких смак страв поліпшується і ускладнюється.

Де можна купити крафтові продукти?

Оскільки зазвичай виготовленням крафтової їжі займаються на маленьких виробництвах або в домашніх умовах, придбати таку продукцію можна як правило в сімейних магазинчиках і кафе або прямо на фермі:

  • Козині фермерства продають натуральне козяче молоко і молочні продукти;
  • Кролячі ферми можуть похвалитися екологічно чистим кролячим м'ясом;
  • Сирні фермерства пропонують смачні сири, такі як качотта, скаморца і моцарелла;
  • Домашні хлібопекарні випікають хліб і булочки з авторських рецептами;
  • Міні-заводи солінь, закаток і варення готові запропонувати масу різноманітних смаколиків, а деякі умільці готують їх з нестандартних інгредієнтів, наприклад, варять варення з шишок;
  • Домашні м'ясокомбінати пишаються сирокопченої ковбасою власного виробництва та сільськими ковбасками з натуральної яловичини і свинини;
  • Виробництво натурального рижикового масла поки ще не можна назвати масовим, проте продукт стрімко набирає популярність серед шанувальників здорової їжі, адже основна цінність масла з насіння рослини рижик полягає у високому вмісті незамінних жирних кислот, а неочищене рижієве масло перевершує по стійкості до окислення інші рослинні масла.

Для того, що б спростити пошук і покупку продукції приготовленой з душею і майстерністю, був створений FOODY. Тут збираються кращі творці крафтової їжі і ви можете познайомитися з ними не долаючи сотні километрів, а просто відкривши їх профіль в списку продавців.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук