З чим п'ють вино? основні правила поєднання вина і продуктів

12.03.2020

«Як правильно підібрати вино до страви?»

Підібрати вино до страви зовсім не складно, якщо знати прості принципи поєднання:

  1. Будь яке поєднання має бути гармонійним, збалансованим, можуть з'явитися нові відтінки смаку. І, звичайно, таке поєднання повинно Вам подобатись.
  2. За кольором: біле м'ясо і риба гарно поєднується з білим вином, темне м'ясо і червона риба – з червоним вином.
  3. Страви і вино мають підходити за вагоюлегкі вина до легких страв і насичені вина – до щільних (жирних) страв.
  4. Поєднуються за смаком. Вино можна підібрати до головного інгредієнту; способу приготування; чи смаку соусу.
  5. Регіональні зв'язкиВино з окремого регіону відмінно підходить до місцевих страв.
  6. Протилежності притягуються: кращі вина підкреслюють прості закуски, а вишукані страви смакують з простими винами.

 

 Що приготувати до вина?

Будь яке вино може підчеркнути чи доповнити страву, але тільки правильно підібране вино допоможе розкрити істинний смак.

М'ясні страви  чудово підходять до червоного вина. Крім свинини та яловичини, підійдуть баранина, дичина, гостре м'ясо, навіть наваристий м'ясний суп. З усіх видів приготованої риби, традиційно тільки тунець є тим делікатесом, з чим пьють червоне вино. Останнім часом великі ресторани стали подавати деякі сорти червоного вина до страв з лосося і навіть білої риби, вважаючи цей смак цікавим. Червоне вино сьогодні супроводжує суші і сири з високою жирністю.

Морозиво, фрукти, несолодкі десерти, а також закуски чудово поєднуються з ігристими винами, а для рожевого підійдуть гарячі страви і фруктові десерти.

Традиційно страви, які подають до білого вина, не мають бути гострими чи пряними. В такому випадку неможливо відчути смак ніжного напою. Морепродукти, м'ясні, овочеві і грибні запіканки в вершковому соусі, супи з легким часниковим відтінком, овочеві і фруктові салати і основні холодні закуски – ось невеликий перелік того, з чим пьють біле вино.

Також дуже важливо не забувати про продукти, які погано або взагалі не підходять до вина. Найчастіше це страви які містять велику кількість кислоти, наприклад оцет або лимонний сік, гострі страви з гірчицею, хріном чи васабі.

Окремо є група продуктів, які не псують смак вина, але сильно забивають рецептори на язиці. Ви просто не відчуєте смак вина.

Приклади продуктів:

Складне поєднання:

Супи – рідке важко поєднується з рідким. Якщо все ж бажаєте підібрати вино до супу, то рекомендуємо підбирати поєднання до главного інгредієнту (гриби, дари моря, курка, м'ясо).

Страви з яєць – рідкий жовток огортає рецептори. Можливі поєднання це ігристе вино і шампанське.

Морозиво та сорбет – вершковість огортає рецептори, а температура робить їх нечутливими до смаку.

Пряні страви – до них підійдуть вина з ароматичних сортів винограду. Наприклад:  Мускат, Гевюрцтраминер, ельзаський Піно Грі чи Мальвазія.

Сири з цвіллю – солодкі вина зроблені з ботрітізованого винограду: Sauterns, Barsac, Semillon-Sauvignon Австралія.

Небезпечна Зона:

Оцет – робить смак вина неприємним, кислим. Страви з маринованими огірками, гірчицею, кетчупом.

Хрін та Вассабі – вбивці вина. Використовувати в мінімальній кількості.

Журавлиний соус – позбавляє вино фруктового смаку.

Арахіс – руйнує аромати вина. Візьміть інші горіхи.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук