Чай “Стихія природи” 50 грам Richka
Гармонізуюча суміш трав.
Склад: м’ята, гісоп, шавлія, іван-чай, чорнобривці.
Вага нетто: 50 г (± 3 г)
Спосіб приготування: 1 чайну ложку чаю з розрахунку на 1 чашку залити кип’ятком та дати настоятися 5-7 хвилин.
Термін придатності: 12 місяців.
Умови зберігання: в чистому, сухому, добре провітрюваному приміщенні, не зараженому шкідниками, окремо від товарів, які мають різкий запах, при вологості повітря не вище 75%.
Цей чай носить дуже символічну для нас назву. Чотири стихії природи – земля, вода, повітря, сонячне тепло – дають життя та допомагають рости і набиратися сили нашим травам. П’ять рослин – м’ята, гісоп, шавлія, іван-чай, чорнобривці – поєдналися у ароматному букеті, щоб віддати Вам найцінніше та корисне, що ввібрали в себе. Такий вибір трав для цього чаю не випадковий.
«Чорнобривці 100 хвороб лікують» – казали в давнину наші предки. Насправді ця квітка потрапила у до нас завдяки Колумбу після відкриття Америки, її батьківщиною є Центральна Америка. У 16 столітті їх привезли в Європу. Мексиканські індіанці вважали чорнобривці священною квіткою, що володіє магічними властивостями. Обросла повір’ями ця квітка і на нашій землі . Чорнобривці – одна з квіток традиційного українського вінка, символ вірності. Їх вплітали в дівочий вінок, щоб приворожити хлопця: щоб він не забув дороги до милої, щоб завжди був їй вірним. Вважалося, що вони запалюють любовний інтерес, пристрасть.
Жовтогарячі бутони є не лише прикрасою українських садків, а й мають багато цілющих властивостей. Так, наприклад, вони заспокоюють нервову систему і лікують від стресів. Додавши кілька квіточок в чайну заварку, можна отримати справжній цілющий напій. Такий чай допоможе зміцнити імунітет і побороти простудні та вірусні захворювання, допомагає знімати запалення і боротися з бактеріями. Чорнобривці отримують від землі чимало корисних речовин, які дозволяють запобігати катаракті, знімають втому очей. Настої з квітів — прекрасні пото- і сечогінні засоби. Народна медицина рекомендує лікування чорнобривцями людям, що страждають від проблем з підшлунковою залозою, із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Квіти нормалізують травлення і приведуть в порядок загальне самопочуття, знизять тиск. Послужний список цих простеньких квіточок досить великий, але навіть це далеко не повний перелік переваг чорнобривців.
Іван-чай, який ще знають як кіпрей, рослина, яку здавна використовували жителі Русі. Його пили як селяни, так і вельможне панство. Настій із нього був популярним ще в XII столітті. Нажаль, згодом індійський чай зайняв перші позиції, і на деякий час про Іван-чай всі забули. Однак, з розвитком хімії та медицини стало більше відомо про корисні властивості цієї рослини, тому зараз вона набуває популярності у поціновувачів здорового способу життя.
Особливо корисним він є для жіночого організму, оскільки позитивно впливає на гормональний фон і вирівнює настрій під час циклу, служить профілактикою для онкологічних захворювань. Корисні властивості іван-чаю для жінок виражаються і в тому, що рослина допомагає зберегти красу і молодість, сприяє схудненню. Напій покращує травлення, сприяє виведенню шлаків і токсинів з організму. Приємний солодкуватий смак чаю притуплює голод.
При стресах, мігрені – седативні якості чаю діють як заспокійливе. Чашка іван-чаю після напруженого дня допоможе розслабитися і відпочити. Якщо вас мучить безсоння, випийте на ніч трав’яний настій, який зніме нервову напругу, сповільнить серцебиття, занурить вас в глибокий сон. Збір з кіпреєм допоможе отримати заряд енергії при занепаді сил, виснаженні та відновленні після хвороби; очистити організм, відновити кислотно-лужну рівновагу, усунути зайві відкладення солей; підтримати здорову мікрофлору кишківника. Містить вітамінний комплекс і корисні мікроелементи, високий вміст вітаміну В і С, що дозволить зміцнити імунітет.
Третя складова чаю – гісоп.
В якості лікарської рослини гісоп відомий, принаймні, з часів Гіппократа, який згадував цю рослину в своїх працях. Гісоп використовували Діоскорид, Авіценна і багато інших відомих лікарів. Він згадується в пам’ятнику давньоруської культури “Ізборнику Святослава” (1073 р.), в якому описані рослини, які в той час вирощували та збирали для отримання лікарських засобів.
Якщо точно перекласти слово «гісоп» з єврейської, то це буде «свята трава». У словнику Даля він згадується як «синій звіробій».
Гісоп – потужний адаптоген. Як загальнозміцнюючий напій ісоп підвищує стресостійкість, виводить зі стану пригніченості, покращує комунікабельність і значно покращує пам’ять, нормалізує емоційний стан. Має універсальну дію. Він успішно застосовується при гострих та хронічних респіраторних захворюваннях завдяки антиоксидантним, антибактеріальним та противірусним властивостям.
Аскорбінова кислота, що міститься у великій кількості у рослині, укріплює імунний захист, бореться з інфекціями та вірусами, повертає сили, нормалізує метаболічні процеси, пригнічує запальні процеси, стимулює регенераційні властивості тканин на клітинному рівні.
Флавоноїди у гісопі мають протизапальну та протинабрякову дію, попереджають розвиток атеросклерозу і пригнічують викид гістаміну, чим знижують прояв симптомів алергічних реакцій. Крім того, у складі трави гісопу велика кількість мінеральних речовин: бор, вольфрам, фтор, кремінь, селен, хлор, мідь, марганець, залізо, кальцій, калій. Просто скарбниця здоров’я!
М’ята містить велику кількість ментолу, який діє як міорелаксант – засіб для зниження тонусу скелетної мускулатури. Саме ця властивість і забезпечує корисність листя м’яти в період стресових ситуацій.
М’ята – натуральний антисептик, ефективно бореться з хвороботворними бактеріями, патогенними мікроорганізмами. Її регулярне вживання підвищує захисні властивості організму, зміцнює імунітет.
Очевидні корисні властивості м’ятного чаю для людей, які прагнуть схуднути. Справа в тому, що її унікальний хімічний склад забезпечує прискорення обміну речовин, а також регуляцію відчуття голоду. Так, випивши всього кухлик, людина відчує приплив сил і енергії без відчуття голоду. М’ятний напій має легку седативну дію. Він ефективно заспокоює нервову систему, не викликаючи звикання і не провокуючи сонливість. Його регулярне вживання робить людину бадьорою протягом дня і спокійним до ночі.
Завершує наш «парад трав» шавлія.
У різних країнах і в різні епохи шавлію називали «рятівником життя», «священної травою» і «травою безсмертя». В Україні налічується більше 30 видів, ми ж у чаї використовуємо шавлію лікарську, яка має особливі цілющі властивості.
Латинська назва шавлії Salvia перекладається як «сприяє здоров’ю», «добре себе почувати», «лікувати», «бути здоровим». Звідси інша назва шавлії – сальвія.
До складу шавлії входять мінеральні речовини – кальцій, фосфор, калій, селен, колаген і залізо, вітаміни A, E, K, PР.
Це забезпечує лікувальну дію рослини: антисептичну, дезінфікуючу, що допомагає знищувати патогенні мікроорганізми, перешкоджати їх розмноженню; імуномодулюючу, тонізуючу, що допомагає зміцнити сили організму, захистити від інфекцій під час епідемій; знеболюючу та заспокійливу дію. Шавлія нормалізує травлення їжі, прискорює метаболізм.
Шавлія має також муколітичну дію, тому чаї з неї вживають при застудах та хворобах горла;
седативну, розслаблюючу – за рахунок чого відвари з рослини знімають стрес, підвищену збудливість, налагоджують нічний сон. Трава містить фітогормони, особливо корисна для жінок, оскільки регулює гормональний фон, а у чоловіків підвищує рівень тестостерону.
Трав’яний відвар є прекрасним антисептиком, славиться бактерицидними властивостями, чинить на організм людини загальнозміцнюючий ефект.
Таке поєднання рослин надає чаю «Стихія природи» не тільки витонченого смаку, а й імуномодулюючий, загальнозміцнюючий та гармонізуючий ефект. Чай «Стихія природи» особливо смакує з медом прохолодними вечорами, радимо спробувати!
Ми дбайливо підбираємо найкращі комбінації трав, щоб зробити ваше чаювання корисним та смачним!
Не знайдено дописів